2013. február 6., szerda

Adjátok nekem a gyermek első öt évét ...


"Adjátok nekem a gyermek első öt évét 
és megváltoztatom a világot ..."



Feltehetjük (megint) a kérdést, hogy akarják-e a magyarországi szülők, hogy a gyermekeiket képző (nevelő) pedagógusok a legkiválóbbak legyenek vagy megelégednek a kevésbé rátermettekkel és képzettekkel?

Közel 40 éve folyamatos jelenségként tapasztalhattuk, hogy a pedagógusi pályát (az elégséges megbecsülés hiánya miatt) elhagyók többsége a legkiválóbbak közül került ki. Ugyanakkor - az egyre alacsonyabb reáljövedelem biztosítása mellett - egyre többet várunk el az oktatási-nevelési intézményekben dolgozóktól. Nevelje, okítsa gyermekünket, időben ismerje fel tehetségét, fejlessze tudását és egyben "teremtsen rendet fejében", hogy - szellemi károsodás nélkül - eligazodjon a (fogyasztói társadalomra jellemző) rázúduló információs áradatban ...

Az iskolák állami átvétele első hónapja után, most - remélhetőleg csak az átállás okán - azzal kell szembesülni egyes pedagógusoknak, hogy a "kiváló munkáért" korábban kapott juttatások egy részét (önkormányzati pótlékokat és támogatásokat) nem fizették ki.

Az új Intézményfenntartók ugyan úgy nyilatkoznak, hogy "Minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok ...", azonban "az önkormányzat által önként vállalt" anyagi támogatásokat nem vállalja át az állam, holott egyrészt az Önkormányzatok is a közhatalmat (azaz végül is az államot vagyis mindannyiunkat) képviselik, másrészt a "szerzett jogok" nem évülhetnek el. Még egy állami jogutód esetében sem ....


Az már mindenki számára köztudott, hogy a XXI. század világgazdaságában - az állami vagyon és ásványkincsek hiányában, a húsz év alatt (a korábbi eladósodott állapotokhoz képest is) lepusztított magyar gazdaságban - a hozzáadott érték növelése és környezeti-természeti állapotok megőrzése a jóléti társadalom megteremtésének az egyetlen útja. Csakis a magas szinten képzett emberek adhatják meg azt az "erjesztő" erőt, amellyel egy válságba vitt nemzeti gazdaság rendbe hozható és a társadalmi jóléthez vezető környezeti-természeti értékmegőrzés is biztosítható.


Nem véletlen, hogy egyes erősebb gazdaságú országokban már új módszerekkel kívánják mérni a lakossági jóléti állapotát, a "hazai össztermék" (GDP) egyszerű összehasonlítása helyett. Az új mérési módszerben különösen nagy jelentőséggel bír az adott társadalom képzettségi szintje és az ország természeti-környezeti állapota. 

Ha Magyarország - az eddig sorsrontó útról letérve - a fennmaradást és az itt élő emberek jólétének biztosítását célozza meg, akkor nem árt ezt mindannyiunknak erősen fontolóra venni ....

Idén, 2013 március 21. és 24. közötti időszakban rendezik meg Gödöllőn a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozóját, amely - mint korábban már annyiszor - iránymutatást ad mind az állami döntéshozóknak, mind a társadalomnak, hogy az országnak mely irányba érdemes (mondhatni kell!) haladni, ha valóban a nemzetgazdaság felemelése, a jóléti társadalom elérése és az ország megmaradása a cél ...

Mint annyiszor korábban, talán most is bízhatunk a környezeti és természeti értékeinket huszonhárom éve elkötelezettségből és önerőből megvédő független civil szervezetekben, a lakossági érdekeket képviselő Zöld Mozgalomban, hogy ezúttal is őszintén feltárják azokat a problémákat, amelyek az ország fenntarthatóságát, a jóléti társadalom elérését akadályozzák.

Legyen ott, Gödöllőn mindenki, akinek a gyermekei, unokái jövője (és egyben a saját jóléte) fontos, és a (saját lehetőségeihez mérten) támogassák a tanácskozáson résztvevő szervezeteket.

Találkozunk március 21-én, Gödöllőn ...



LAKHATÓ VÁROS - EGÉSZSÉGES KÖRNYEZET - TISZTA KÖZÉLET '98 © LAKSZ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése