2011. július 1., péntek

Fontos-e számunkra a jövő generáció élete?


   Vannak-e gyerekei, unokái és lesznek-e még
 dédunokái a jogalakotóknak?

   Az minden jó érzésú ember számára egyértelmű, hogy a jövő generáció környezeti feltételeinek biztosítása a ma élők kötelezettsége. A cca. három éves gyakorlati tapasztalat alapján, az is világos, hogy ezt pedig csak a környezeti érdekek elsődlegességével és önálló, kiterjesztett jogosultságokkal és hatáskörrel rendelkező jövő nemzedékeinek országgyűlési biztosi intézményével lehet.


   Az utóbbi napok történései és jogalkotási törekvései arra utalnak, hogy a földrészeken átívelő gazdasági- és pénzhatalmak a magyarországi beruházásaikat (gyakorlatilag) már a környezeti szempontok mellőzésével tehetik meg, így itt is jelentős extraprofitot érhetnek le, mint a "harmadik világ" kisemmizett országaiban.

   A jövő nemzedékeinek országgyűlési biztosa /JNO/ önálló intézménye megszűnik és az általános ombudsmani jogosultságok és hatáskörök is korlátozottak lesznek ahelyett, hogy a JNO biztos eddigi önállósága és hatásköre megmaradna és (elvárhatóan) kiegészítenék a jogait egy általános felfüggesztési hatáskörrel mindazon esetekben, ahol a fontos környezeti érdekek lényeges sérülésének gyanúja felmerül. 
   Más megfogalmazásban, az emberek az egészséges lakókörnyezetük védelmében, illetve az ezt veszélyeztető ügyekben azt várják el ettől az országgyűlés biztostól, hogy a környezetkárosító (lásd: kolontári vörös iszap) és/vagy környezetveszélyeztető ügyekben azonnal függessze fel az ilyen tevékenységek végrehajtását mindaddig, amíg bíróság nem dönt az adott tevékenység környezeti megítéléséről.
   Mondhatjuk ezt a társadalom összesített igényének is függetlenül attól, hogy kinek milyen vagy van-e egyáltalán valamilyen egyéni pártpolitikai elkötelezettsége. 
   A jelenleg még hatáskörrel rendelkező jövő nemzedékeinek országgyűlési biztosa, Dr. Fülöp Sándor az alábbi hivatkozással megjelölt riportban nyilatkozik az eddigi eredményekről és a környezeti ügyekben bekövetkezni látszó jelentős visszalépésről.

   Arra azért kíváncsiak lennénk, mit mondanának a jogalkotók a dédunokáiknak, amikor nem lesz majd számukra elég ivóvíz és a savas eső elől a földfelszín alá kell menekülniük, amikor a Napnak a fénye nem, csak a káros sugárzása jut át a Földet övező légrétegen, s levegőt is csak szűrőmaszkon át vehetnek. Szóval mit mondanának tisztelt jogalkotók?
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése