2015. november 9., hétfő

Kapaszkodás az olvasottságért vagy elfogynak az újságíróink nagyjai?

Kapaszkodás az olvasottságért …
… vagy elfogynak az újságíróink nagyjai?

Jegyzet
Dercsényi Dávid „Nincs ma menőbb a kanadai kormánynál” című 2015. november 8.-án nyilvánosságra hozott írásához

(Forrás: http://hvg.hu/vilag/20151108_Nincs_ma_menobb_a_kanadai_kormanynal)


Lehet, hogy egyes elfogult véleményalkotók – az újságíróktól elvárható szóhasználat mellőzésével - kiválónak minősítik az új kanadai kormány személyi összetételét, de ez nem jelenti azt, hogy mások ne lennének – akár az ezzel ellenkező – más véleményen.
A kanadaiak szempontjából egyébként teljesen lényegtelen, hogy azzal a világnézeti elfogultsággal, ami – talán a „saját ló dicséretére" alapozottan - az írásból sugárzik, miként minősíti Justin Trudeau új kormányát, ahogyan az is, hogy a másként minősítők – ha veszik maguknak e botor bátorságot – előre megítéljék az új kormányzatot vagy magát Trudeau miniszterelnök várható tevékenységét.

Mivel Trudeau a kanadaiak bizalmára alapozottan került a miniszterelnöki székbe és választotta meg kormányzati munkatársait, csakis a kanadai választók alkothatnak hiteles – pro vagy kontra – értékelést, de Ők sem előre (mondjuk az „apák tetteire” alapozottan), hanem majd az elfogadott „kormányprogram”, az elvégzett munka és az elért eredmények alapján.

Az persze – számukra – máris lehet egy lényeges kérdés, hogy a kormány épp olyan, mint Kanada” Trudeau magyarázat mennyire felel meg a valóságnak? Hogy kedvezőnek ítélik-e meg vagy kedvezőtlennek ezt a hasonlatot, vagy sérti-e vagy dicséri-e ez a kanadai állampolgárok összességét?

El kell fogadnunk és - akárhogy is szeretjük Magyarországot - azt nem tagadhatjuk, hogy Kanada és Magyarország sem világpolitikai súlyában, sem a gazdaságában, sem a természeti erőforrások birtoklása területén nem azonos súlycsoportba tartozik, ebből következően egymással nem is összevethetőek.


Ezért e kormányalakításról szóló híradást (minimum) „illetlenség” egy másik földrész – Kanadához mérten – csekély világpolitikai súlyú országához tartozó, még csekélyebb jelentőségű helyi média egyik szerkesztőségének az aktuális magyar kormányzati erők minősítésére használni, mert ez arra utal, hogy nem a Trudeau kormányzat megalakulás hírének továbbítása volt az írás szerzőjének célja, hanem a magyar kormányzattal szembeni kritika, s ez független attól, hogy megalapozott-e a vagy sem a szerzőnek a magyar kormányt sújtó bírálata. Mindemellett a szerző jelentős elfogultságát is jelzi.

Azok a kormányzati jellemzők, amit az új kanadai kormány összetételéről – a várható kormányzati sikeresség alátámasztásra - felsorol az írás, szolgálhatnak majd a Trudeau-kormány eredményességéhez, de az eredménytelenségéhez is. Ezt ma még senki nem tudja megalapozottan megítélni és a kanadai választókon kívül másnak nincs is igazán jogosultsága ezekből bármilyen következtetéseket levonni.

Az viszont bizonyos, hogy Pierre Elliot Trudeau korábbi kormányfő „Erzsébet királynő háta mögött bemutatott gúnyos piruettje”, állítólagos nonkonformizmusa vagy a felsőházi „szandálban” járása, semmilyen módon nem befolyásolja a jelenlegi új kormány várható tevékenységét, sikereit vagy sikertelenségét, ahogyan az sem, hogy Justin Trudeau „sci-fi őrült” vagy sem. (Mellesleg egy ilyen minősítés egy miniszterelnökre akkor is sérelmes, ha történetesen valóban szereti a tudományos-fantasztikus irodalmat vagy az e témakörű filmeket! Az ilyen újságírói szellemeskedés, minimum szánalmas.)

A kanadaiak szempontjából talán a legfontosabb az a Justin Trudeau nyilatkozat lehet, hogy Olyan kormányt alakítunk, amely a bizalmat helyezi tetteinek középpontjába.

Ez ígéretes lehet a kanadai választópolgárok számára, s ezért csak drukkolhatunk nekik, hogy legyenek sikeresek és eredményesek! Trudeau és az új kormányzat pedig váltsa be a választók bizalomra alapozott elvárásait. 

Sok sikert és eredményeket kívánunk minden kanadainak!

Ignéczi Tibor
LAKSZ
2015.11.09.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése